همیشه زمانی که قیمت تنها عامل بیرونی موجود بوده، کیفیت درک شده ارتباط مثبتی با قیمت پیدا کرده است . زمانی که عوامل خارجی دیگری جز قیمت وجود داشته باشد، تاثیر قیمت بر کیفیت درک شده کمتر شده است. قیمت رقابتی برای محصولاتی با برند شناخته شده و معروف تاثیر به سزایی دارد.(قافله باشی،۲:۱۳۸۹). در ادامه تحقیقات داخلی وخارجی مرتبط باموضوع آورده میشود.

(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

۲-۲پیشینه تحقیق
۲-۲-۱تحقیقات داخلی
در تحقیقی که با عنوان ” تاثیر مسئولیت اجتماعی بر نوآوری در بنگاها: دیدگاه مبنی بر منابع ” که محیط پژوهش آن صنعت فولاد ایران بوده و با هدف یافتن تاثیر گذارترین عوامل برنوآوری سازمان انجام شد این پژوهش تاثیر هم زمان مسئولیت اجتماعی و یادگیری را بر نوآوری در سازمان مورد برررسی قرار می دهد. بر اساس نتایج این پژوهش ، اگر چه مسئولیت اجتماعی و یادگیری هر دو با نوآوری در ارتباط می باشند، یادگیری تاثیر مستقیم بیشتری بر نوآوری در سازمان دارد(کرمانشاه وهمکارانش، ۲۰:۱۳۸۷).
مشبکی و خلیلی شجاعی(۱۳۸۹) به بررسی رابطه فرهنگ سازمانی و مسئولیت اجتماعی سازمان ها می پردازند که وزارت نیرو به عنوان مورد تحقیقاتی انتخاب شده است. در این مقاله مباحث به دو بخش تقسیم شده اند. نخست مباحث مربوط به فرهنگ سازمانی و مدیریت فرهنگ سازمانی عنوان می شود و سپس تاثیر مولفه های فرهنگ سازمانی بر پیاده سازی مسئولیت اجتماعی سازمان ها بررسی می شود. در این پژوهش، ابتدا مباحث مربوط به ادبیات تحقیق با استناد به مقالات و مدل های معتبر بررسی شده است، که فهرست اولیه مربوط به معیارهای فرهنگ سازمانی از مدل بارون و گرینبرگ و معیارها مسئولیت اجتماعی سازمان ها از مدل دنیسون استفاده گردید است و اصلاحات لازم در این فهرست، از طریق انجام مصاحبه گروه کانون با کارشناسان و صاحبنظران شکل گرفت. همچنین برمبنای این معیارها، پرسشنامه ای طراحی شد که با بهره گرفتن از روش های آزمون تحلیل واریانس فریدمن و آزمون دوجمله ای، فرضیه های تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است. از یافته های این مقاله می توان به این نتیجه رسید که بین مولفه های فرهنگ سازمان و مسئولیت پذیری اجتماعی سازمان همبستگی مثبت و بالایی وجود دارد و اینکه مدل ذهنی کارکنان، اصلی ترین مولفه موثر بر مسئولیت پذیری اجتماعی سازمان می باشد.
در تحقیقی که با عنوان بررسی تاثیر اقدامات مسئولیت اجتماعی شرکتی بر ترجیح برند در صنعت بانکداری و با هدف بررسی تاثیر اقدامات مسئولیت اجتماعی شرکتی بر ترجیح برند در صنعت بانکداری بود، ‌و با روش تنظیم پرسشنامه و نمونه گیری استفاده شده که توسط ۷۶۸ نفر از مشتریان بانکهای ملت و رفاه در سطح شهر تهران بصورت تصادفی جمع آوری شده و از آزمونهای t استفاده شده است.یافته ها نشان می دهد که نوع برنامه مسئولیت اجتماعی شرکتی و کیفیت ادراک شده برند تاثیر قابل توجهی بر ترجیح برند مشتریان دارند، همچنین تاثیر هرکدام از متغیرهای مورد بررسی با توجه به سن و ارزشهای فرهنگی ، گرایش به مسئولیت اجتماعی شرکتی متفاوت بوده است(راه چمنی ،لاجوردی،۱۰:۱۳۹۰)
حمیدی زاده و همکاران (۱۳۹۱) در پژوهشی با عنوان “مدل مفهومی بررسی روابط ابعاد شخصیت و ارزش ویژه برند و نقش تعدیلگری صفات اخلاقی” به بررسی رابطه ابعاد شخصیت، ارزش ویژه برند و نقش تعدیل گری صفات اخلاقی با بهره گرفتن از رگرسیون سلسله مراتبی و نیز معادلات ساختاری پرداختند. نتایج این پژوهش نشان داد که دو بعد مسئولیتپذیری و پویایی بر ارزش ویژه برند اثر معنادار دارد و متغیر صفات اخلاقی بر رابطه متغیرهای مسئولیت پذیری و پویایی با ارزش ویژه برند، نقش تعدیل گر را بازی می کند؛ اما تنها رابطه و اثر آن روی رابطه پویایی و ارزش ویژه برند معنادار است.
جوشیار نجف آبادی و همکاران به بررسی تأثیر مسئولیت اجتماعی شرکتی، بر وفاداری برند از طریق نقش میانجی گری تصویر برند پرداخته است. این پژوهش با توجه به هدف، کاربردی و از دید روش توصیفی پیمایشی بر پایه مدل سازی معادلات ساختاری است . جامعه آماری پژوهش مشتریان بانک شهر در شهر اصفهان هستند که ۱۳۰ نفر به روش تصادفی، متناسب با حجم انتخاب شدند. نتیجه این پژوهش، نشان می دهد که مسئولیت های قانونی، اخلاقی و وفاداری مشتریان با پل ارتباطی تصاویر عملکردی و نمادین به هم متصل می شوند. به بیان رساتر و دقیق تر، ارتباط وفاداری با تصویر نمادین ادارک شده مشتریان، مستحکم تر از تصویر عملکردی تشخیص داده شد. از این رو، این بانک می تواند با استحکام کردن این سازه های ذهنی، مشتریان وفادارتری داشته باشد (جوشیارنجف آبادی،۸۳:۱۳۹۲).
در پژوهشی با عنوان ” اهمیت مسئولیت اجتماعی شرکتها بر رفتار مصرف کنندگان در ایران” که بر روی ۲۲۰ نفر از مصرف کنندگان در سراسر ایران (‌بدون رعایت طبقه خاصی از مصرف کنندگان) و با روش پرسشنامه انجام شد با هدف سنجش اهمیت CSR بر رفتار مصرف کنندگان ،‌ به این نتایج دست یافت. مسئولیت پذیری اقتصادی بیشترین تاثیر را بر رفتار مصرف کننده دارد و به دنبال آن به ترتیب، فعالیتهای خیریه،‌مسئولیت پذیری اخلاقی و نهایتاً‌ مسئولیت پذیری قانونی بر رفتار مصرف کننده تاثیر می گذارد(احتشام نیا، ۱۴:۱۳۹۲).
پژوهش دیگری که تحت عنوان ” بررسی اثرات فردی و سازمانی مسئولیت اجتماعی شرکتها ” صورت گرفت با هدف بررسی مفهومی اثرات فردی و سازمانی مسئولیت اجتماعی شرکتها، با بهره گرفتن از متغیرهای ابعاد مسئولیت اجتماعی شرکتها به عنوان متغیر مستقل و اثرات فردی و سازمانی آنها به عنوان متغیر وابسته به مدل تحقیق شکل گرفته است. این تحقیق یک مطالعه مروری بوده است. در این پژوهش تحقیقات مرتبط از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۳ را مورد بررسی قرار داده و به جای فرضیه اقدام به ارائه پیشنهاداتی برگرفته از روابط مورد آزمون در خصوص متغیرهای تحقیق کرده است. نتایج نشان می دهد که بین ابعاد مسئولیت اجتماعی شرکتها و رفتارهای تاثیرگذار رو به بالا رابطه معناداری وجود دارد. و اخلاق CSR بر رفتار سازمانی مفید،‌رفتار سازنده یا رفتار مخرب و تحول فرایند شیمی اثر دارد(میرجلیلی،۹:۱۳۹۲).
در تحقیق دیگری تحت عنوان ” بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکت بر عملکرد آن” که در صدد پاسخ به این سوال است که آیا در شرایط رقابتیی تاکنون که ممکن است از دست دادن فرصتهای سودآوری به شکست شرکت منجر شود،‌به میان کشیدن موضوع مسئولیت اجتماعی منطق به نظر می رسد؟و به این نتیجه منجر گردید که : شرکتها به جامعه ای که در آن فعالیت می کنند وابسته و نیازمندند، ‌بنابراین کسب حداکثر سود برای سهامداران نباید هدف یک کسب و کار باشد و شرکتها علاوه بر هدف اقتصادی، ‌باید به هدف های اجتماعی نیز توجه کنند. روابط میان اهداف سودآور و اهداف اجتماعی، برای بقا و موفقیت سازمان بسیار مهم می باشد. اگر چه مطالعات نتوانستند رابطه مستقیمی و پایداری میان مسئولیت اجتماعی و عملکرد نشان دهند. با این حال چنین فعالیت هایی روی سایر حوزه ها مانند رضایتمندی کارکنان و مشتریان اثر می گذارد و باعث افزایش میزان اعتبار شرکت از طرف مشتریان شده که این به نوبه خود باعث فروش بیشتر می شود(حمیدیان پور،‌پور دهقان،‌۷:۱۳۹۲).
احمدوند و ابوالحسنی رنجبر در تحقیق خود به تبیین مفهوم مسئولیت اجتماعی و نقش مدیران مالی در جهت ارتقاء آن پرداختند. چارچوب نظری تحقیق برگرفته از نظریات فلمینگ درباره مسئولیت اجتماعی می باشد و ۴ بعد اقتصادی، قانونی، اخلاقی و عمومی و ملی در نظر گرفته شد. جامعه آماری شامل ذیحسابان و معاونین ذیحساب اداره های کل استان تهران می باشد. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه محقق ساخته که روایی محتوایی آن را اساتید مدیریت و پایایی آن به وسیله ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت، جمع آوری شد. با توجه به سوال اصلی تحقیق که مدیران مالی چگونه می توانند ارتقاء مسئولیت اجتماعی را در سازمان محقق سازند؟، یک فرضیه اصلی و چهار فرضیه فرعی تنظیم گردیده و جهت تجزیه و تحلیل آنها از آزمون کایسکور، ضریب همبستگی C و تحلیل رگرسیون چند متغیری استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد ذیحسابان در ارتقای مسئولیت اجتماعی سازمان نقش موثری دارند و همچنین بین نقش ذیحسابان در اهداف اقتصادی، قانونی، اخلاقی، عمومی و ملی و ارتقاء مسئولیت اجتماعی رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که نقش ذیحسابان در اهداف اخلاقی از بین ابعاد مذکور، بیشترین اثر مستقیم را بر ارتقاء مسئولیت اجتماعی دارد(احمدوندوابوالحسنی رنجبر،۷:۱۳۹۲).
بررسی های دیگری که در قالب مقاله ای با عنوان ” تاثیر مسئولیت اجتماعی بشر دوستانه بر وفاداری خریدار صنعتی میانجی گری ارزش ویژه برند و شهرت شرکت ” در شرکتهای مواد غذایی فعال در شهرکهای صنعتی تهران و جامعه آماری مدیران خرید ۹۲ شرکت انجام شد و از روش حداقل مربعات جزئی به کمک نرم افزار PLS2-Smart استفاده گردید، نتایج نشان داد: مسئولیت اجتماعی بشر دوستانه شرکت با شهرت شرکت و ارزش ویژه برند اثر معنادار دارد، همچنین شهرت شرکت بر ارزش افزوده برند و وفاداری اثر معنادار دارد و ارزش ویژه برند به وفاداری اثر معنادار دارد. همچنین با تعیین اثر کل، مسئولیت اجتماعی بیشترین اثر و ارزش ویژه برند شرکتی کمترین اثر را بر وفاداری دارند(رضایی،۱:۱۳۹۲).
۲-۲-۲تحقیقات بین المللی
درپژوهشی باعنوان”انتظارات مشتری از CSR ، کیفیت خدمات درک شده و تاثیر نام تجاری در بانکداری تایلندی” که توسط ماندهاچیتاراوهمکارانش در سال ۲۰۰۹ صورت گرفت معلوم شددر بازار که در آن وجود تعداد زیاد محصولات / خدمات، افتراق یک نام تجاری از دیگری را مشکل می سازد،‌ اگر بقیه عوامل مشابه باشند،‌سطح مسئولیت اجتماعی شرکتها،‌می تواند باعث جذب بیشتر مشتری گردد(ماندهاچیتیرا[۱۵]،۲۰۰۹).
در پژوهشی که توسط کومویلا لرک وباچر(۲۰۱۰) در تایلند برروی مشتریان سه بانک انجام شد ۲۱۹ پرسشنامه تکمیل شد.نتایج نشان دادند متغیرهایCSR به طور قابل ملاحظه ای در اولویت نام تجاری، بسته به خصوصیات مشتری تاثیر گذار است. همچنین اقدامات گسترده CSR توسط این گروه بسیار مورد علاقه واقع شده و افراد با قدرت های مالی متفاوت سلایق متفاوتی دارند. همچنین در جوامعی که قدرت خرید مشتریان کمتر است مردم بیشتر به کیفیت برند علاقه دارند تا اقدامات. CSR به طور خلاصه این مطالعه نشان داده است که تحت شرایط خاصی طرح های CSR می تواند اثرات قابل ملاحظه ای داشته باشد( کومویلا لرک [۱۶]،باچر،۴۰۷:۲۰۱۰).
تورس و همکاران[۱۷](۲۰۱۲) در تحقیق خود به بررسی این موضوع پرداختند که مسئولیت اجتماعی شرکت به ذینفعان مختلف چون مشتریان، کارکنان، عرضه کنندگان و جامعه تأثیر مثبتی بر ارزش برند جهانی دارد. علاوه بر این، سیاست منافع جامعه رضایت بخش به تقویت اعتبار سیاست های مسئولیت اجتماعی سایر ذینفعان کمک میکند. داده های تحقیق از کشورهای ایالات متحده آمریکا، ژاپن، کره جنوبی، فرانسه، انگلستان، ایتالیا، آلمان، فنلاند، سوئیس و هلند جمع آوری شده است. این داده ها در بازه زمانی سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۸ و با بهره گرفتن از روش پنل دیتا با مقایسه ۵۷ برند جهانی مورد ارزیابی قرار گرفته است. یافته های تحقیق مبین این است که مسئولیت اجتماعی شرکت به هر یک از ذینفعان تأثیر مثبتی بر ارزش ویژه برند جهانی دارد. به علاوه، برندهای جهانی از خط مشی های محلی مسئولیت اجتماعی شرکت پیروی میکنند بر ایجاد ارزش ویژه برند تأثیر خیلی بهتری دارد و مسئولیت اجتماعی شرکت به ذینفعان خصوصاً مشتریان را تقویت میکند.
در پژوهش دیگری با عنوان “‌ تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکتها در زمان بحران و آسیب محصول در صنایع غذایی ” که توسط آسیوراس و همکارانش در سال ۲۰۱۳ انجام شد (بین سه گروه مصرف کننده:یک گروه دربرخورد بامسئولیت اجتماعی مثبت،گروه دوم منفی وگروه سوم بی اطلاع)نتایجی به شرح ذیل بیان گردید:رفتارمسئولیت اجتماعی شرکتهاممکن است درمکانهای مختلف به افرادمختلف ودرزمانهای مختلف معانی مختلفی داشته باشدبنابراین مابایدمراقب باشیم چگونه ازمفهوم استفاده وچگونه آن راتعریف میکنیم .ونتیجه میگیردکه درک عناصرمختلف درساختارcsrکه برپردازش مصرف کننده وپاسخ تاثیرمیگذاردبرای فعالان وسیاستگذاران مهم است(آسیاروس[۱۸]،۲۰۱۳).
پژوهش دیگری که با عنوان ” بررسی تاثیر CSR ،‌ کیفیت خدمات و هویت شرکتی بر مشتریان”‌ ۲۴۲از نفر از مشتریان بانک در سال ۲۰۱۳ توسط آریکان و گونر انجام شد،‌به این نتایج مهم برای مدیران دست یافت: اول اینکه CSR و [۱۹]CCI تعیین هویت شرکت مشتری، عواملی هستند برای افزایش وفاداری مشتریان علاوه بر اثر مستقیم CSR و CCI بر وفاداری مشتری، ‌بر رضایت مشتریان ،‌اثر گذاشته و بطور غیر مستقیم منجر به وفاداری بیشتر می شود و این نشان می دهد مدیران بیشتر باید روی طرحهای اجتماعی سرمایه گذاری کنند.دوم با توجه به این کهCSR اثر قویتری از کیفیت خدمات در تمام نتایج در مورد مشتریان دانسته است،‌مدیران باید منابع استراتژیک خود را بیشتر به اقدامات CSR اختصاص دهند ولی باید توجه داشت که هنوز هم کیفیت خدمات است که ویژگی مهم برای ایجاد رضایت در مشتری است لذا مدیران باید در اختصاص سرمایه به CSR و کیفیت خدمات توازن ایجاد کنند(آریکان[۲۰]،۲۰۱۳).
در تحقیقاتی که نهمه و دیگران با عنوان “‌ تاثیر csr بر رفتار مشتری در بانکداری لبنان”‌ در سال ۲۰۱۳ انجام شد به این نتایج دست یافتند: تاثیر فعالیتهای CSR در بخش بانکداری لبنان نه تنها باعث افزایش یا کاهش مشتری می شود بلکه باعث ایجاد تصویری از بانک نزد مشتری می شود، در واقع CSR (‌با توجه به نتایج آماری کافی)‌ این اطمینان را به بانکها می دهد که تصویر بهتری در میان مشتریان داشته باشند. نتیجه دیگر این که ثابت شده که میزان فعالیت CSR یک بانک به اندازه رابطه نسبت دارد هرچه بانک بزرگتر،‌فعالیت CSR ،‌ بیشتر و در نتیجه باعث افزایش و حفظ مشتری بیشتری شده است(نهمه و همکاران[۲۱]،۲۰۱۳).
در پژوهشی که توسط دابیگا و همکارانش با عنوان بررسی تجربی در مورد تاثیر خدمات،‌ارتباطات و CSR بر تصویر مارکهای تجاری در خرده فروشی رومانیایی “‌ که در سال ۲۰۱۴ با هدف ارائه مدلی جهت معرفی روشی که در آن خدمات و ارتباطات ، به ایجاد درک صحیح مصرف کنندگان از اقدامات CSR و کمک به توسعه تصویر و درک بهتر مشتری از فروشگاه نماید،‌انجام شد به این نتایج دست یافتند در مورد اقدامات CSR که توسط خرده فروشها انجام می شود ارزش بسیار زیادی از طرف پاسخ دهندگان (مشتری)‌دریافت نمود که این ممکن است افزایش آگاهی از اثر CSR در میان مصرف کنندگان به دو دلیل باشد یکی اینکه برخی از فروشندگان کمپین های تبلیغاتی شدید در تلویزیون و یا در رسانه ها براه انداختند و یا اینکه حمایت و پشتیبانی از عوامل اجتماعی توسط خرده فروشان و ارتباطات مناسب از طریق رسانه و … با این وقایع بوده است(دابیجا و همکاران[۲۲]،۲۰۱۴).
طی بررسی هایی که توسط بیل با عنوان “‌بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعی سازمان بر کیفیت نام تجاری و اولویت نام تجاری”‌ در سال ۲۰۱۴ با هدف رسیدن به جواب این سوال که آیا درک مشتریان از عملکرد CSR توسط ارائه دهندگان خدمت اولویت نام تجاری تحت تاثیر قرار می دهد یا خیر؟‌به این نتایج دست یافتند : در میان سه عامل در حوزه CSR ،‌عملکرد سهامداران قویترین اثر را بر اولویت نام تجاری داشته و CSR محیط زیست کمترین اثر را دارا می باشد. و نیز مشخص شد کیفیت نام تجاری می تواند عامل واسطه ای برای اثر CSR بر ترجیح نام تجاری باشد(بیل و همکاران[۲۳]،۲۰۱۴).
در تحقیق دیگری که توسط کیم وهمکارانش انجام شد با عنوان “‌مسئولیت های اجتماعی فروشندگان:‌اثرات مشروعیت و سرمایه اجتماعی”‌ با هدف بررسی ادراک مصرف کننده CSR از فروشندگان جامعه مدار و کارمند مدار و نیز بررسی چگونگی تاثیر فعالیتهای CSR خرده فروشان که منجر به مشروعیت و حمایت مالی از آنها می شود به این یافته ها رسیدند: زمانی که خرده فروشان هنگام رعایت هنجارهای اجتماعی درک شده از طریق اقدامات CSR ،‌ باعث کسب مشروعیت و حمایت از طرف مصرف کنند گان شده و علاوه بر این مصرف کنندگان با سرمایه اجتماعی متوسط ،ارتباط بین csrدرک شده ومشروعیت خرده فروش رابیشتردرک میکردند(کیم و همکاران[۲۴]،۲۰۱۴).
در تحقیق دیگری که توسط بیل در سال ۲۰۱۴ در جامعه آماری مربوط به میهمانان هتل در چین، انجام شد رابطه بین عملکرد CSR و ( مولفه های آن: مسئولیت اجتماعی محیط زیستی ،‌مسئولیت های اجتماعی جامعه و مسئولیت های اجتماعی سهامداران) با درک کیفیت برند و نیز ارتباط عملکرد CSR با ترجیح برند،‌ بررسی گردید. نتایج این تحقیقات به شرح ذیل بیان می شود o- ارائه دهندگان خدمات می توانند با انجام شیوه های اجرای CSR ترجیح نام تجاری را افزایش دهند و در مورد خدمات مشتری و کیفیت محصول فقط از اطلاعات منفی درباره شرکت جلوگیری می کند.

    • یافته های این تحقیق با تحقیقات مشابه در کشورهای اروپایی مشابه می باشد و نشان می دهد که مصرف کنندگان چینی شروع به استفاده از اطلاعات CSR و حمایت از ترجیح برند نموده اند .
    • یافته ها نشان دادند که علاوه بر ثانیه CSR بر ترجیح نام تجاری، بر روی کیفیت درک شده توسط مشتری نیز موثر است.
    • این تحقیق ثابت کرد که CSR در برابر سهامداران بیشترین ثاثیر را بر ترجیح نام تجاری نبست به دو مولفه دیگر CSR دارد و این دو حوزه به دلیل فقدان اطلاعات مصرف کنندگان و داشتن ماهیت پیچیده برای مهمانان هتل، کمتر شناخته شده است.
    • مشتریان در بازارهای نوظهور، بیشتر به کیفیت برند توجه دارند تا ترجیح نام تجاری ارائه کنندگان خدمات
    • اگر چه عملکرد Csr یک عامل مهم در ترجیح برند است ،‌رابطه علت و معلول قوی بین کیفیت نام تجاری درک شده به عنوان یک میانجی و ترجیح نام تجار وجود دارد(بیل و همکاران،۲۰۱۴).

جدول۲-۱ خلاصه پیشینه داخلی و خارجی

نتایج تحقیق
روش تحقیق
متغیرهای تحقیق
جامعه آماری
سال چاپ مقاله
محقق

مسئولیت اجتماعی و یادگیری هر دو با نوآوری در ارتباط می باشند و یادگیری تاثیر مستقیم بیشتری بر نوآوری در سازمان دارد

مصاحبه عمیق بامدیران وبررسی تعاملات پویامیان متغیرها

مسئولیت اجتماعی ،نوآوری

مدیران صنعت فولاد

۱۳۸۷

کرمانشاه ،هندیجانی،مهلوجی

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...