منابع کارشناسی ارشد با موضوع ارزیابی تغییرات رشد رویشی و ... - منابع مورد نیاز برای پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
Sairam و Sirvastava (2002) افزایش یون سدیم و کاهش پتاسیم و نسبت آنها را یکی از دلایل کاهش یا توقف رشد در گیاهان تحت تنش بیان کردند.
کافی و همکاران (۱۳۸۹) در گیاه نخود مشاهده شد که سدیم و پتاسیم نسبت به قندهای محلول و پرولین سهم بسیار بیشتری در ایجاد پتانسیل اسمزی در برگ و ریشه دارند، در شرایط بدون تنش، سهم پتاسیم از سدیم بیشتر است. اما با افزایش میزان شدت تنش شوری، عامل اصلی ایجاد پتانسیل اسمزی یون سدیم می باشد.
جدول ۴-۴) تجزیه واریانس یون سدیم و پتاسیم گیاه ختمی در شرایط مختلف آبیاری با آب شور
منبع تغییرات
درجه آزادی
یون سدیم برگ
یون سدیم ریشه
یون پتاسیم برگ
یون پتاسیم ریشه
نسبت یون پتاسیم به سدیم برگ
نسبت یون پتاسیم به سدیم ریشه
شوری
۳
**۸۲۷/۰
**۱۰۵/۰
**۱۹۷/۹۰۳۰
**۹۲۵/۱۰۶۳۳
**۵۰۳/۲۲۴۰
**۹۲۷/۴۰۹۴
خطا
۶
۰۰۱/۰
۰۰۲/۰
۹۴۹/۴۱
۹۷۰/۲۰
۷۰۳/۸
۹۳۷/۲
(**:معنیداری در سطح ۱%، *: معنیداری در سطح ۵%، ns: عدم معنیداری)
شکل ۴-۱۳: تأثیر شوری روی (الف) غلظت سدیم، (ب) غلظت پتاسیم در برگ و ریشه ختمی (S0 = شاهد، S1 = 4، S2 = 8 و S3 = 12 دسیزیمنس بر متر)
شکل ۴-۱۴: تأثیر شوری روی نسبت غلظت پتاسیم به سدیم ختمی (S0 = شاهد، S1 = 4، S2 = 8 و S3 = 12 دسیزیمنس بر متر)
۴-۵- عوامل بیوشیمیایی
۴-۵-۱- محتوی قندهای محلول
سطوح مختلف شوری اثر معنیداری در سطح ۱% در میزان قندهای محلول نشان داد (جدول ۴-۵). میزان انباشتگی قندهای محلول در ریشهها بیشتر از برگها بود، میزان آن تا شوری تیمار ۴ دسی زیمنس بر متر کاهش و سپس با شوری بیشتر افزایش یافت. بررسی مقایسه میانگینها بیشترین غلظت قندهای محلول را در تیمار ۱۲ دسیزیمنس بر متر و کمترین غلظت را در تیمار ۴ دسی زیمنس بر متر در ریشه و تیمار شاهد در برگ نشان داد (شکل ۴-۱۵). Bolarin و همکاران (۱۹۹۵) بیان کردند که قندهای محلول نقش مهمی در تنظیم اسمزی سلول در شرایط شوری به عهده دارند و تغییرات غلظت این ترکیبات به طور مستقیم با واکنش های فیزیولوژیکی مانند فتوسنتز، انتقال مواد فتوسنتزی و تنفس در ارتباط هستند. نتایج غلامی و راحمی (۱۳۸۸) نشان داد میزان قندهای محلول در غلظتهای کم شوری روند کاهشی داشت و پس از آن در غلظتهای بالا به تدریج افزایش یافت. در این پژوهش روند کاهشی نسبت به شاهد معنیدار بود، ولی سیر افزایشی تفاوت معنیداری را نشان نداد که با نتایج ما مطابقت داشت. Perez-Perezو همکاران (۲۰۰۷) نیز بیان کردند از آنجا که تنش شوری اسیمیلاسیون CO2 را کاهش می دهند، کاهش در قندهای محلول امری غیر منتظره نیست.
Patakas و همکاران (۲۰۰۲) نیز علت این پدیده را کاهش در نرخ فتوسنتزی میدانند. همین طور Wang و Stutte (1992) علت تغییرات کم در غلظت قندهای محلول تحت تاثیر تنش شوری را مصرف آنها توسط برگهای جوان به منظور متابولیسمهای رشد میدانند.
Riegerو همکاران (۲۰۰۳) این گونه بیان کردند که افزایش میزان قندهای محلول در غلظت زیاد نمک را میتوان به خاطر توقف یا حداقل کاهش رشد در اثر کاهش پتانسیل آب دانست. حسیبی و همکاران (۱۳۸۹) گزارش کردند احتمالاً افزایش غلظت قندهای محلول در شوری زیاد به سبب فعالیت بیشتر آنزیمهایی نظیر استارچ فسفریلاز، ساکارزفسفاتسینتاز و کاهش فعالیت اینورتاز همراه بوده است. همچنین افزایش قندهای محلول با افزایش شوری، ممکن است به دلیل آن باشد که قندهای محلول واسطه بیوسنتز پرولین باشد (Myrene et al, 2009).
۴-۵-۲- نشاسته
سطوح مختلف شوری اثر معنیداری در سطح ۱% در میزان نشاسته برگ داشت، ولی در مقدار نشاسته ریشه اختلاف معنیداری مشاهده نشد (جدول ۴-۵). میزان انباشتگی نشاسته در ریشهها بیشتر از برگها بود و بیشترین میزان نشاسته در ریشه در تیمار ۴ دسیزیمنس بر متر و در برگ در شوری ۱۲ دسیزیمنس بر متر دیده شد. تیمار ۸ دسیزیمنس بر متر کمترین غلظت نشاسته را به خود اختصاص داد (شکل ۴-۱۶). کریمی و همکاران (۱۳۸۵) گزارش کردند در گیاه آتریپلکس شوری در ابتدا باعث افزایش نشاسته در سطح معنیدار شد و در شوریهای بسیار شدید کاهش یافت که این کاهش معنیدار نبود.افزایش نشاسته نشان دهنده آن است که گیاه تا آن سطح شوری را تحمل و پس از آن تجزیه شده و باعث تجمع قندها برای حفظ پتانسیل اسمزی می شود. در نتایج پژوهش ما تا سطح ۸ دسیزیمنس بر متر گیاه تنش را تحمل و پس از آن نشاسته تجزیه شد و در تیمار ۱۲ دسیزیمنس مجدداً تحمل به تنش دیده شد و گیاه مکانیسم مقاومتری جهت تحمل از خود نشان داد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۴-۵-۳- میزان پرولین
جدول تجزیه واریانس (جدول ۴-۵) نشان داد که اثر شوری در غلظت پرولین برگ و ریشه در سطح ۱% معنیدار بود. غلظت پرولین ریشه در تیمار ۴ و ۸ دسیزیمنس بر متر نسبت به شاهد کاهش و در تیمار ۱۲ دسیزیمنس بر متر افزایش چشمگیری داشت، این اختلافها در سطح ۱% معنیدار بود. بیشترین غلظت پرولین ریشه در تیمار ۱۲ دسیزیمنس بر متر و کمترین آن در شوری ۴ دسیزیمنس بر متر مشاهده شد. میزان پرولین در بخشهوایی با افزایش شوری کاهش معنیداری را نشانداد. کمترین غلظت پرولین برگ در تیمار ۸ دسیزیمنس بر متر دیده شد (شکل ۴-۱۷). غلامی و راحمی (۱۳۸۸) در گیاه هلو مشاهده کردند که با افزایش تیمار شوری میزان پرولین در برگها افزایش یافت، ولی این افزایش فقط در سطوح بالای نمک نسبت به شاهد معنیدار بود. این نتایج با نتایج بدست آمده پژوهش ما در قسمت ریشه گیاه مشابه بود. گیاه در شرایط شوری سعی میکند پتانسیل اسمزی را با تولید محلولهای سازگار مانند پرولین، بتائینگلیسین و قندها تنظیم کند (Munns and Tester, 2008). میتوکندری مرکز سوخت و ساز انرژی و محل تنفس سلولی است. طی آن، انرژی حاصل از اکسیداسیون قندها برای ساخت آدنوزینتریفسفات مورد استفاده قرار میگیرد. تحت شوری میزان تنفس گیاه کاهش مییابد، در نتیجه تولید انرژی جهت اکسیداسیون قندها و ساخت آدنوزینتری فسفات نیز کم می شود (احمدی و سی و سه مرده، ۱۳۸۸). Bartelsو Sunkar (2005) بیوسنتز پرولین از گلوتامات را عمدهترین مسیر بیوسنتز پرولین و انباشته شدن آن به ویژه در شرایط تنش میدانند و بیان می کنند پرولین در کنار تنظیم اسمزی وظایف دیگری هم چون حفاظت از غشای پلاسمایی، از بین بردن رادیکالهای هیدروکسیل و اکسیژن فعال، حفاظت آنزیمها و اندامکها را نیز بر عهده دارد و می تواند منبعی برای کربن و نیتروژن قرار گیرد. پرولین در غلظت بالای نمک در ریشه که مستقیماً در تماس با محیط شور بوده جهت مقابله با تنش افزایش معنیداری پیدا کرد.
جدول ۴-۵) تجزیه واریانس پرولین، قندهای محلول و نشاسته در ختمی تحت شرایط مختلف آبیاری با آب شور
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-04-17] [ 08:59:00 ب.ظ ]
|