هنگامی‌که به علت سرعت بالا و یا تغییر جهت‌های ناگهانی شناسایی هدف ممکن نباشد، رویه تصحیح خطا به منظور بدست آوردن موقعیت هدف اجرا می‌گردد. در این رویه ابتدا سه حسگر انتخاب‌شده در رویه انتخاب حسگرهای شایسته برد حسی خود را به برد حداکثری تغییر می‌دهند تا هدف را در برد حداکثری خود شناسایی کنند. در صورتی که هدف در مرحله قبل شناسایی نشد، حسگرهایی به غیر از حسگرهای شایسته که فاصله آنها تا هدف از برد نرمال کمتر می‌باشند، فعال می‌گردند و هدف را شناسایی می‌کنند. همان طور که در شکل ۴-۷ نشان داده شده است حسگرهای S1،S2 و S3 حسگرهای شایسته می‌باشند. در صورتی که موقعیت جدید هدف از برد حسی آنها خارج گردد حسگرهای دیگر که در شکل نشان داده شده‌اند به حالت فعال در می‌آیند تا هدف را شناسایی کنند.

شکل ۴-۷: شناسایی هدف توسط حسگرهایی که در فاصله برد نرمال تا هدف قرار دارند
اگر هدف در مرحله قبل شناسایی نشد حسگرهایی که فاصله آنها تا هدف کمتر از دو برابر برد نرمال و بیشتر از برد نرمال می‌باشند فعال می‌گردند و هدف را شناسایی می‌کنند و روند بیدار کردن حسگرها ادامه پیدا می‌کند تا هدف مورد نظر در شبکه شناسایی گردد. این روند در شکل ۴-۸ نشان داده شده است.

شکل ۴-۸: رویه تصحیح خطا[۲۲].
۴-۵- الگوریتم CDTA
در الگوریتم [۶۷]CDTA[23]، به منظور کمینه کردن رابطه بین مصرف انرژی و دقت رهگیری هدف، فرستنده یک مجموعه کمینه از حسگرها را بر اساس مسیر حرکت هدف در فاصله زمانی نمونه‌برداری بیدار می‌کند و وظیفه رهگیری هدف را بین حسگرهای فعال زمان‌بندی می‌کند به گونه‌ای که هدف به صورت پیوسته قابل رهگیری باشد. همچنین در این الگوریتم به منظور کاهش مصرف انرژی، یک حد آستانه‌ای، برای مدت زمان شناسایی هدف توسط حسگرهای فعال در نظر گرفته شده است و در صورتی که حسگر فعال در مدت زمان حد آستانه قادر به شناسایی کردن هدف نباشد آن حسگر حالت خود را به حالت خواب تغییر خواهد داد.

(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

در این الگوریتم فرض گردیده است که دو نوع حسگر در شبکه موجود می‌باشد: حسگرهای اجرایی و حسگرهای انتشاردهنده. حسگرهای اجرایی حسگرهایی می‌باشند که در شبکه پخش گردیده‌اند به گونه‌ای که بتوانند کل شبکه را تحت پوشش خود قرار دهند و وظیفه شناسایی اهداف متحرک و ارسال اطلاعات هدف به حسگرهای انتشاردهنده را بر عهده دارند. حسگرهای انتشاردهنده، حسگرهایی هستند که نسبت به حسگرهای اجرایی از انرژی بیشتری برخوردار خواهند بود و وظایف زیر را بر عهده خواهند داشت:
ارسال اطلاعات رسیده از حسگرهای اجرایی به حسگر چاهک
تعیین مجموعه کمینه از حسگرهای اجرایی به منظور رهگیری اهداف متحرک
ارسال پیام اخطار به حسگرهای انتشاردهنده همسایه‌هایش در هنگام خروج هدف از ناحیه مربعی شکل تحت رهبری آن
اجرای الگوریتم تصحیح خطا به منظور پیدا کردن موقعیت هدف در صورتی که حسگرهای اجرایی قادر به رهگیری هدف در فاصله زمانی نمونه‌برداری نباشند.
به منظور رهگیری هدف در این الگوریتم فرض گردیده است که شبکه به نواحی مربعی شکل تقسیم گردیده است که هر کدام از این نواحی مربعی شکل تحت نظارت و رهبری یک حسگر انتشاردهنده می‌باشد و هر کدام از حسگرهای انتشاردهنده می‌توانند با حسگرهای انتشاردهنده همسایه خود به صورت مستقیم اطلاعات را بین یکدیگر انتقال دهند. این معماری در شکل ۴-۹ نشان داده شده است.
شکل ۴-۹: معماری رهگیری هدف در الگوریتم CDTA[23].
در این الگوریتم به منظور رهگیری هدف از رویه رهگیری هدف و رویه انتخاب حسگرها استفاده گردیده است. رویه رهگیری هدف از چهار فاز تشکیل گردیده است که در زیر هر کدام از این فازها توضیح داده شده است.
فاز اول: در این فاز هنگامی‌که هدف در خارج از شبکه قرار دارد، تمام حسگرهای اجرایی که بر روی یالی از ناحیه که هدف به آن یال نزدیک‌تر است قرار دارند توسط حسگر چاهک بیدار می‌گردند
فاز دوم: در این فاز هر کدام از حسگرهای اجرایی که قادر به شناسایی کردن هدف باشند به حسگر انتشاردهنده مربوط به خود پیامی را ارسال می‌کنند. این پیام شامل شماره شناسایی حسگر اجرایی شناسایی کننده هدف، انرژی باقیمانده آن حسگر و اطلاعات بدست آمده از هدف توسط آن حسگر می‌باشد. هنگام دریافت این اطلاعات توسط حسگر انتشاردهنده، با توجه به اینکه هدف به صورت پیوسته در حال حرکت می‌باشد در هر فاصله زمانی نمونه‌برداری توسط حسگر انتشاردهنده مربوطه سه حسگر اجرایی توسط رویه انتخاب حسگرها انتخاب می‌گردند و این سه حسگر وظیفه رهگیری هدف را بر عهده خواهند داشت. تا زمانی که جهت حرکت هدف بدست آورده نشده است حسگرهای انتخاب‌شده در فاصله زمانی قبل فعال می‌باشند تا هدف را شناسایی کنند. در این الگوریتم با توجه به اینکه روشن و خاموش کردن واحد ارتباطی حسگرها انرژی زیادی را مصرف خواهد کرد، حسگرهایی که توسط حسگر انتشاردهنده فعال گردیده‌اند حالت خود را تغییر نمی‌دهند.
فاز سوم: در این فاز به بررسی رهگیری هدف از یک ناحیه به ناحیه دیگر پرداخته شده است. با توجه به اینکه هر کدام از حسگرهای انتشاردهنده علاوه بر حسگرهای درون ناحیه تحت نظارت خود با حسگرهای مرزی نواحی همسایه‌های خود در ارتباط می‌باشند، در صورتی که هدف توسط حسگرهای مرزی همسایه‌های حسگر انتشاردهنده فعال شناسایی گردید حسگر انتشاردهنده فعال موقعیت هدف را به حسگر انتشاردهنده‌ای که هدف در ناحیه آن قرار دارد ارسال می‌کند. هنگامی‌که حسگر انتشاردهنده‌ای این پیام را دریافت کرد، در فاصله زمانی نمونه‌برداری توسط رویه انتخاب حسگر، سه حسگر انتخاب می‌گردد و حسگر انتشاردهنده این پیام حالت خود را به حالت خواب تغییر خواهد داد. این سه حسگر انتخاب‌شده توسط حسگر انتشاردهنده جاری حالت خود را به حالت فعال تغییر خواهند داد و وظیفه شناسایی هدف بر عهده این سه حسگر گذاشته می‌شود.
فاز چهارم: در این فاز به بررسی الگوریتم تصحیح خطا پرداخته شده است. در صورتی که حسگر انتشاردهنده فعال قادر به رهگیری هدف نباشد در ابتدا حسگر انتشاردهنده به تمام حسگرهای تحت نظارت خود پیامی را به صورت سیل‌آسا ارسال می‌کند تا در صورت وجود هدف در ناحیه تحت نظارت خود آن هدف شناسایی گردد. در صورتی که هدف در مرحله قبل شناسایی نگردید، حسگر چاهک تمام حسگرهای انتشاردهنده موجود در شبکه را فعال می‌کند تا در کل شبکه به جستجو هدف مورد نظر پرداخته شود و هدف شناسایی گردد.
همان طور که در شکل ۴-۱۰ نشان داده شده است اکثر حسگرهای شبکه در حالت خواب بسر می‌برند و فقط حسگرهایی که به هدف نزدیک می‌باشند و هدف را شناسایی می‌کنند به حالت فعال می‌روند و هنگامی‌که هدف از آن حسگر فعال دور گردید در صورتی که هدف در ناحیه تحت نظارت حسگر انتشاردهنده جاری باشد، حسگر فعال حالت خود را به حالت تشخیص تغییر می‌دهد و در غیر این صورت حالت خود را به حالت خواب تغییر خواهد داد و بدین طریق الگوریتم CDTA مصرف انرژی را کاهش خواهد داد.

شکل ۴-۱۰: چگونگی تغییر حالات حسگرها[۲۳].
در این الگوریتم بعد از انتخاب سه حسگر توسط حسگر انتشاردهنده، برای هر کدام از این سه حسگر بر اساس رابطه۴-۳، احتمالی بدست خواهد آمد و هر کدام از حسگرها که دارای احتمال بالاتری می‌باشد به عنوان رهگیر اصلی و دو حسگر دیگر به عنوان رهگیرهای ثانویه انتخاب می‌گردند. در رابطه ۴-۳ ، و به ترتیب اشاره به فاکتورهای مسافت حسگر تا هدف، انرژی باقیمانده حسگر و مسیر حرکت برای حسگرهای شایسته دارند که در این روابط i نشان‌دهنده حسگرهای شایسته و j نشان‌دهنده حسگرهای عضو خوشه در زمان t می‌باشند. این حسگرهای عضو در خوشه‌ای قرار دارند که هدف نیز در زمان t در برد آن خوشه قرار دارد. در رابطه ۴-۴، di و k به ترتیب اشاره به فاصله حسگری با شماره شناسایی i تا هدف و تعداد حسگرهای کاندید دارند. در رابطه ۴-۵، و به ترتیب به انرژی باقیمانده و انرژی اولیه حسگری با شماره شناسایی i اشاره دارند.

(۴-۳)

(۴-۴)

(۴-۵)

(۴-۶)

در این الگوریتم به منظور استفاده بهینه از بسته‌های اطلاعاتی و کاهش دادن احتمال ایجاد شدن تصادم در هنگام برقراری ارتباط بین حسگرهای اجرایی و حسگرهای انتشاردهنده از مکانیزم نشان داده‌شده در شکل ۴-۱۱ استفاده گردیده است. همان طور که در شکل ۴-۱۱ نشان داده شده است روند این مکانیزم بدین گونه است که بخشی از فاصله زمانی نمونه‌برداری به ارسال اطلاعات توسط حسگرهای کاندید و بخش دیگر آن به ارتباطات بین حسگرهای انتشاردهنده اختصاص داده می‌شود.
شکل ۴-۱۱: مکانیزم ارتباطی بین حسگرهای اجرایی و حسگرهای انتشاردهنده[۲۳].
فصل پنجم

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...